comunicatii -
DNS domain name system - sistemul numelor de domeniu comunicatii -
DOM Modelul de obiect al documentului comunicatii -
nume de domeniu comunicatii -
email poştă electronică comunicatii -
encryption - cifrare comunicatii -
Ethernet comunicatii -
FAQs frequently asked questions - întrebări frecvente comunicatii -
filtre comunicatii -
finger comunicatii -
firewall comunicatii -
freeware comunicatii -
FTP Protocol de transfer al fişierelor comunicatii -
gateway - deschidere comunicatii -
gigabyte comunicatii -
Gopher comunicatii -
helper applications - Aplicaþii ajutãtoare comunicatii -
history list - lista istoriei de navigare comunicatii -
home page comunicatii -
HTML comunicatii -
HTTP comunicatii -
hub comunicatii -
hyperlink comunicatii -
hypermedia comunicatii -
hypertext comunicatii -
icon comunicatii -
IMAP comunicatii -
Internet comunicatii -
InterNIC comunicatii -
intranet comunicatii -
IP Internet protocol comunicatii -
IP address Adresã a protocolului Internet comunicatii -
Pachet IP comunicatii -
IPX comunicatii -
IRC comunicatii -
ISDN comunicatii -
ISP comunicatii -
JavaScript comunicatii -
JPEG comunicatii -
MIME comunicatii -
mirror server comunicatii -
mirror site comunicatii -
Mozilla comunicatii -
newsgroup comunicatii -
Ping comunicatii -
PoP comunicatii -
Servere proxy comunicatii -
public domain - domeniu public comunicatii -
router comunicatii -
search engine - motor de căutare comunicatii -
server comunicatii -
SMTP comunicatii -
spam comunicatii -
SSL comunicatii -
Traceroute comunicatii -
Traceroute comunicatii -
URL comunicatii -
Usenet comunicatii -
viewer comunicatii -
WAN comunicatii -
Webmaster comunicatii -
Whois comunicatii -
comunicatii -
ZIP comunicatii -
World Wide Web
Dictionare - Glosare
HOME dictionare si glosare
a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v x y z w q 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 T T
FTP anonim
Una dintre caracteristicile reţelei Internet constă în numărul vast de fişiere disponibile pentru download. Protocolul de transfer anonim de fişiere oferă tuturor utilizatorilor posibilitatea de a descărca fişiere din cadrul unui server FTP corect configurat. În acest mod, utilizatorii fără conturi FTP pot accesa fişiere prin introducerea numelui de utilizator: anonymous şi a adresei personale de e-mail drept parolă de acces. Întrucât oricine poate accesa fişierele ce au fost configurate pentru FTP anonim, administratorii Web trebuie să fie atenţi în configurarea fişierelor destinate utilizării publice.
Archie
O metodă destul de învechită de a găsi fişiere în mediul Internet, Archie este un sistem ce culege, indexează şi ajută la găsirea de informaţii oriunde în mediul Internet. Dezvoltat la Universitatea McGill, Archie a fost conceput iniţial drept un director cu fişiere indexate din arhive. Din păcate, Archie este destul de lent, iar rezultatele sale depind foarte mult de modul de configurarea a server-ului la care Archie se conectează. Fişierele accesate sunt returnate via FTP (Protocol de transfer al fişierelor).
Mod binar
Protocolul de transfer al fişierelor (FTP) este un mod avantajos de transfer de fişiere prin intermediul Internetului. Totuşi, dat fiind faptul că fişierele text (de exemplu cele scrise în ASCII) nu cifrează informaţia de final a fişierului ci utilizează un caracter alfanumeric special, majoritatea clienţilor FTP oferă posibilitatea de a transmite fişiere fie în format text, fie în format binar. În modul text, datele sunt traduse şi transmise corect, în format lizibil, soluţie fără aplicabilitate fişierelor executabile sau ZIP, de exemplu. Pentru acest tip de fişiere se utilizează modul binar, ce transformă în serii de 1 şi 0 informaţiile cuprinse în cadrul unui fişier. O serie variată de clienţi FTP conţin o opţiune de autodetectare, comutată automat în funcţie de extensia fişierului utilizat.
client
Postura de cumpărător, din cadrul configurării sistemului client/server. În momentul în care vă conectaţi la un server, denominaţia client face trimitere la propria dumneavoastră persoană, la computerul personal sau la aplicaţia software rulată în mod curent. Spre exemplu, descărcarea unui fişier stocat pe un server FTP presupune rularea unui software client FTP.
FTP Protocol de transfer al fişierelor
Acest tip de protocol Internet este utilizat pentru a copia fişiere între diferite computere conectate la reţea. Deşi învechit, fără suport pentru compresie şi cu utilizare a comenzilor Unix de criptare, FTP permite transferul de aplicaţii freeware sau shareware cu ajutorul programelor ce interpretează comenzile complexe ale Unix, sau prin intermediul programului de navigare Web.
World Wide Web
Cunoscut şi sub abrevierea WWW, W3 sau Web, şi dezvoltat iniţial de laboratoarele CERN din Geneva, Elveţia. Dezvoltarea continuă a mediului Web este supravegheată de World Wide Web Consortium.
Mediul Web poate fi descris şi sub forma unui sistem de hypertext pentru server şi client, utilizat în furnizarea de informaţii din reţeaua Internet. Toate elementele componente ale mediului Web au o reprezentare sub formă de/în format HTML şi este legat de alte documente prin intermediul adreselor tip URL. Mediul Web încorporează protocolul HTTP, FTP, Gopher şi Telnet.