comunicatii -
DNS domain name system - sistemul numelor de domeniu comunicatii -
DOM Modelul de obiect al documentului comunicatii -
nume de domeniu comunicatii -
email poştă electronică comunicatii -
encryption - cifrare comunicatii -
Ethernet comunicatii -
FAQs frequently asked questions - întrebări frecvente comunicatii -
filtre comunicatii -
finger comunicatii -
firewall comunicatii -
freeware comunicatii -
FTP Protocol de transfer al fişierelor comunicatii -
gateway - deschidere comunicatii -
gigabyte comunicatii -
Gopher comunicatii -
helper applications - Aplicaþii ajutãtoare comunicatii -
history list - lista istoriei de navigare comunicatii -
home page comunicatii -
HTML comunicatii -
HTTP comunicatii -
hub comunicatii -
hyperlink comunicatii -
hypermedia comunicatii -
hypertext comunicatii -
icon comunicatii -
IMAP comunicatii -
Internet comunicatii -
InterNIC comunicatii -
intranet comunicatii -
IP Internet protocol comunicatii -
IP address Adresã a protocolului Internet comunicatii -
Pachet IP comunicatii -
IPX comunicatii -
IRC comunicatii -
ISDN comunicatii -
ISP comunicatii -
JavaScript comunicatii -
JPEG comunicatii -
MIME comunicatii -
mirror server comunicatii -
mirror site comunicatii -
Mozilla comunicatii -
newsgroup comunicatii -
Ping comunicatii -
PoP comunicatii -
Servere proxy comunicatii -
public domain - domeniu public comunicatii -
router comunicatii -
search engine - motor de căutare comunicatii -
server comunicatii -
SMTP comunicatii -
spam comunicatii -
SSL comunicatii -
Traceroute comunicatii -
Traceroute comunicatii -
URL comunicatii -
Usenet comunicatii -
viewer comunicatii -
WAN comunicatii -
Webmaster comunicatii -
Whois comunicatii -
comunicatii -
ZIP comunicatii -
World Wide Web
Dictionare - Glosare
HOME dictionare si glosare
a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v x y z w q 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 T T
Connexiune permanenta
Sunt conexiunile realizate prin circuite dedicate astfel incat reteaua sau calculatorul clientului sa fie conectat continuu la Internet. Viceversa, serviciile de tip dial-up sunt servicii de conectare temporara a utilizatorilor. Conectarea se face de obicei apeland un numar de telefon indicat de furnizorul de servicii Internet, iar conexiunea ramane activa doar pe durata apelului telefonic.
Canale Active (Active Channels)
Un Canal Activ reprezintă conceptul lansat de Microsoft pentru un site Web activat pentru livrare către aplicaţia Internet Explorer 4.0. Pentru a crea un astfel de canal, dezvoltatorii scriu şi stochează în propriul site Web un fişier CDF (format de definire a canalului); noul conţinut este automat transmis utilizatorilor în momentul în care site-ul este actualizat. Dezvoltatorii şi abonaţii pot controla frecvenţa de actualizare; canalele, subcanalele şi itemurile (secţiunile) la care sunt abonaţi, precum şi alte caracteristici ale canalului. Majoritatea Canalelor Active utilizează HTML dinamic (DHTML) şi alte efecte pentru un conţinut interactiv.
ancoră (anchor)
În limbajul Web, ancorele sunt echivalente cu hyperlink-uri --cuvinete sau fraze ce sunt subliniate atunci când daţi clic în documente Web, pentru a ajunge la o altă pagină sau secţiune. Termenul anchor (ancoră) are o utilizare mai scăzută, în comparaţie cu hyperlink, dar se încadrează în tematica navigării pe Internet.
FTP anonim
Una dintre caracteristicile reţelei Internet constă în numărul vast de fişiere disponibile pentru download. Protocolul de transfer anonim de fişiere oferă tuturor utilizatorilor posibilitatea de a descărca fişiere din cadrul unui server FTP corect configurat. În acest mod, utilizatorii fără conturi FTP pot accesa fişiere prin introducerea numelui de utilizator: anonymous şi a adresei personale de e-mail drept parolă de acces. Întrucât oricine poate accesa fişierele ce au fost configurate pentru FTP anonim, administratorii Web trebuie să fie atenţi în configurarea fişierelor destinate utilizării publice.
Archie
O metodă destul de învechită de a găsi fişiere în mediul Internet, Archie este un sistem ce culege, indexează şi ajută la găsirea de informaţii oriunde în mediul Internet. Dezvoltat la Universitatea McGill, Archie a fost conceput iniţial drept un director cu fişiere indexate din arhive. Din păcate, Archie este destul de lent, iar rezultatele sale depind foarte mult de modul de configurarea a server-ului la care Archie se conectează. Fişierele accesate sunt returnate via FTP (Protocol de transfer al fişierelor).
ARPAnet
Spre sfârşitul anilor '60, când armata SUA suspecta un atac nuclear din partea Uniunii Sovietice, un grup de oameni de ştiinţă din cadrul Advanced Research Projects Agency au proiectat şi dezvoltat un sistem antinuclear destinat interconectării bazelor şi agenţiilor militare, prin intermediul unui nou tip de protocol, denumit TCP/IP. Această reţea antinucleară, deşi nu a fost testată în realitate, a devenit ARPAnet. La începutul anilor '80, tehnologia ARPAnet a fost pusă în folosinţă şi în scopuri non-militare, constituind treptat reţeaua Internet. ARPAnet a fost scoasă din folosinţă în 1990, în favoarea unei reţele cu viteză ridicată, intitulată NSFNET.
Mod binar
Protocolul de transfer al fişierelor (FTP) este un mod avantajos de transfer de fişiere prin intermediul Internetului. Totuşi, dat fiind faptul că fişierele text (de exemplu cele scrise în ASCII) nu cifrează informaţia de final a fişierului ci utilizează un caracter alfanumeric special, majoritatea clienţilor FTP oferă posibilitatea de a transmite fişiere fie în format text, fie în format binar. În modul text, datele sunt traduse şi transmise corect, în format lizibil, soluţie fără aplicabilitate fişierelor executabile sau ZIP, de exemplu. Pentru acest tip de fişiere se utilizează modul binar, ce transformă în serii de 1 şi 0 informaţiile cuprinse în cadrul unui fişier. O serie variată de clienţi FTP conţin o opţiune de autodetectare, comutată automat în funcţie de extensia fişierului utilizat.
CSS Cascading Style Sheets
CSS marchează un pas important în mediul Web întrucât permite dezvoltatorilor controlul simultan asupra stilului şi a modului de afişare a informaţiilor incluse în multiple pagini Web. Înainte de apariţia tehnologiei CSS, modificarea unui element inclus în multiple pagini necesita modificarea manuală a acestuia în fiecare secţiune în care era utilizat.
CSS funcţionează drept matriţă, permiţând definirea stilului atribuit unui element HTML, aplicat ulterior unui număr nelimitat de pagini. Prin intermediul specificaţiilor CSS, oricând doriţi să realizaţi o modificare asupra unui element, puteţi rectifica foarte uşor stilul de afişare, urmând ca respectivul element să fie actualizat instant în toate secţiunile paginilor Web în care este inclus. O serie vastă de programe de navigare Web (Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer etc.) au incluse specificaţiile necesare afişării corecte a paginilor online ce utilizează CSS.
chat
Acest termen generic defineşte una dintre cele mai populare activităţi desfăşurate pe Internet. Cu ajutorul aplicaţiilor software speciale, utilizatorii Internet pot accesa arii de discuţii sau “spaţii virtuale” unde pot comunica în timp real cu alte persoane din mediul Web. În timp ce mare parte din programele software permit utilizatorilor să discute prin tastarea cuvintelor, o serie de aplicaţii atribuie elemente tip “avatar” sau personaje 2D sau 3D pentru fiecare utilizator. Totodată, un număr important de aplicaţii permit utilizatorilor să discute în timp real cu ceilalţi participanţi, prin intermediul plăcilor de sunet.
.com
1. O extensie de fişier utilizat în aplicaţiile pentru PC, în special cele rulate sub sistemul de operare DOS (ex.: command.com, win.com).
2. Un tip de domeniu Web utilizat pentru locaţii Internet, parte a entităţilor de afaceri sau comerciale (ex.: www.yahoo.com).
DHTML HTML dinamic
DHTML combină HTML, CSS şi script-uri pentru a realiza pagini Web mult mai interactive, singurul dezavantaj constând în incompatibilitatea în afişare generată de diferite programe de navigare Web (Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer etc.).
DNS domain name system - sistemul numelor de domeniu
În momentul în care trimiteţi un mesaj e-mail sau direcţionaţi programul de navigare Web către o adresă tip URL, sistemul numelor de domeniu traduce automat transcrierile alfanumerice în adrese Internet (serii de numere de tipul: 123.123.23.2). Acest termen face referinţă la două specificaţii: convenţiile de denumire a sistemelor-gazdă şi modul în care numele sunt alocate în mediul Internet.
email poştă electronică
Poşta electronică facilitează transmiterea de mesaje cu ajutorul computerului personal, prin intermediul reţelei locale, via Internet sau cu ajutorul unui serviciu online, de tipul CompuServe sau America Online, cu posibilitate de livrarea către unul sau mai mulţi destinatari. Modul de funcţionare constă în transmiterea mesajului către o căsuţă poştală virtuală, urmând ca verificarea acesteia să fie realizată direct sau prin intermediul unei aplicaţii software automate.
FTP Protocol de transfer al fişierelor
Acest tip de protocol Internet este utilizat pentru a copia fişiere între diferite computere conectate la reţea. Deşi învechit, fără suport pentru compresie şi cu utilizare a comenzilor Unix de criptare, FTP permite transferul de aplicaţii freeware sau shareware cu ajutorul programelor ce interpretează comenzile complexe ale Unix, sau prin intermediul programului de navigare Web.
gateway - deschidere
Un gateway este un program sau echipament hardware ce transferă date între reţele informatice, termen cu utilizare frecventă în accesarea site-urilor Internet sau în transferul de mesaje tip e-mail între diferite servere.
Gopher
Gopher este un sistem de returnare a informaţiilor tip text, din mediul Internet. Cu ajutorul unui client de Gopher, utilizatorii pot accesa serverele online Gopher pentru a obţine resurse detaliate, în funcţie de cuvintele-cheie introduse. Deoarece programele de navigare Web includ caracteristicile clientului de Gopher, mediul Web surclasează acest sistem în clasificarea documentelor informatice.
Unul dintre avantajele căutării cu ajutorul aplicaţiei Gopher constă în opţiunea de citire direct de pe server a documentelor text, fără a necesita copierea sau stocarea pe computerul personal a informaţiilor accesate.
Internet
Reþeaua Internet a fost înfiinþatã în anul 1969, în mijlocul Rãzboiului Rece, sub forma unei reþele antinucleare finanþatã de Ministerul Apãrãrii Naþionale al SUA. În mod curent, aceastã reþea de comunicare este formatã dintr-un numãr vast de reþele ºi computere din diferite locaþii geografice, ce permit accesul în masã la informaþii de ordin public.
intranet
Un intranet reprezintã o reþea informaticã cu acces restrictiv, ce funcþioneazã similar cu mediul Web, dar nefiind parte integrantã a acestuia. De regulã deþinut ºi administrat de o corporaþie, un intranet permite unei companii furnizarea cãtre angajaþi a resurselor proprii, fãrã a face informaþiile confidenþiale disponibile tuturor celor cu acces la mediul Internet.
IP Internet protocol
Protocolul Internet defineºte modul în care informaþiile sunt transmise între sistemele componente ale mediului Internet.
IP address Adresã a protocolului Internet
Aceastã adresã reprezintã un ºir unic de numere ce identificã un computer din mediul Internet. De regulã, astfel de numere sunt grupate în serii separate prin puncte, în genul: 123.123.23.2. Toate resursele din mediul Internet necesitã o adresã IP.
Pachet IP
Un pachet IP reprezintã un bloc de date trasnferat în mediul Internet prin utilizarea unui protocol Internet standard (IP). Fiecare pachet începe cu antet ce conþine informaþii despre adresã ºi sistemul de control. Spre deosebire de celulele ATM uniforme, pachetele IP variazã în lungime în funcþie de datele ce sunt transmise.
IRC
IRC reprezintã o modalitate de schimb direct de comentarii cu alþi utilizatori Internet, pentru conectare fiind necesare un client ºi un server IRC.
ISP
Un ISP oferã acces la reþele de servere (poºtã electronicã, ºtiri, Web etc.), routere ºi modemuri conectate permanent la noduri Internet cu vitezã ridicatã.
mirror site
Site-urile oglindã reprezintã copii exacte ale locaþiilor Internet, cu rol de a redirecþiona un segment variabil de trafic de la site-ul original, în funcþie de locaþia utilizatorului.
PoP
Pentru ca furnizorul dumneavoastră de servicii tip Internet să poată oferi un număr local de dial-up pentru acces la resursele online, administrează sau închiriază puncte de prezenţă (PoPs) în ariile în care ăşi dezvoltă activitatea. Un astfel de punct de prezenţă poate include: modemuri, linii digitale închiriate şi routere multiprotocol.
SSL
SSL este un standard de securitate a tranzacţiilor online dezvoltat de Netscape Communications pentru a contribui la realizarea de tranzacţii comerciale într-un mediu Internet confidenţial.
Traceroute
Conceput iniţial drept aplicaţie Unix, Traceroute este în mod curent accesibil pe majoritatea platformelor de operare. Traceroute este un utilitar ce permite modul în care informaţiile circulă în mediul Internet, prin urmărirea unui pachet de date trimis de pe computerul personal către un destinatar oarecare. La întâmpinarea unui server Web cu viteză de transfer redusă, aplicaţia Traceroute vă poate ajuta în determinarea serverlor ce cauzează întârziere în livrarea mesajelor dumneavoastră.
Traceroute
Conceput iniţial drept aplicaţie Unix, Traceroute este în mod curent accesibil pe majoritatea platformelor de operare. Traceroute este un utilitar ce permite modul în care informaţiile circulă în mediul Internet, prin urmărirea unui pachet de date trimis de pe computerul personal către un destinatar oarecare. La întâmpinarea unui server Web cu viteză de transfer redusă, aplicaţia Traceroute vă poate ajuta în determinarea serverlor ce cauzează întârziere în livrarea mesajelor dumneavoastră.
URL
URL reprezintă echivalentul Internet al adresei reale, ce funcţionează în mod similar celorlalte tipuri de adrese, prin trecerea de la informaţii generice la date de ordin specific (de la cod poştal la destinatar, de exemplu).
Următorul exemplu:
http://www.altd.ro/creatii/identitate/
include iniţial protocolul:
http://
adresa serverului sau domeniul Internet:
www.altd.ro
şi directoarele:
/creatii/identitate/
Webmaster
Titulatură oferită persoanelor ce administrează elementele hardware şi software integrate site-urilor Web ale unei companii. Termen echivalent cu administrator de sisteme Internet.
Whois
Un serviciu al directorului Internet, similar cu finger şi utilizat pentru a găsi informaţii despre diferite nume de persoane, stocate pe servere Internet de la distanţă.
Majoritatea furnizorilor de servicii de înregistrare a numelor de domenii oferă facilităţi Web de interogare tip WHOIS a bazelor de date, cu afişare a detaliilor legate de proprietarul numelui de domeniu şi alte referinţe de contact în probleme tehnice şi administrative.
World Wide Web
Cunoscut şi sub abrevierea WWW, W3 sau Web, şi dezvoltat iniţial de laboratoarele CERN din Geneva, Elveţia. Dezvoltarea continuă a mediului Web este supravegheată de World Wide Web Consortium.
Mediul Web poate fi descris şi sub forma unui sistem de hypertext pentru server şi client, utilizat în furnizarea de informaţii din reţeaua Internet. Toate elementele componente ale mediului Web au o reprezentare sub formă de/în format HTML şi este legat de alte documente prin intermediul adreselor tip URL. Mediul Web încorporează protocolul HTTP, FTP, Gopher şi Telnet.